Quantcast
Varia

Wat betekent de PP onderaan mijn televisiescherm? (deel 2)

Bij vele programma’s zie je bij de start een PP-logo is het hoekje verschijnen. Wat wil dit nu juist zeggen en wanneer moet het getoond worden? We leggen het graag voor je uit.

Wat wil dat PP-logo nu juist zeggen?

Het PP-logo wil zeggen dat er in het programma productplaatsing voorkomt. Die productplaatsing of product placement is een beetje zoals reclame of sponsoring.

Het is een vorm commerciële communicatie door in het programma te verwijzen naar een bepaald merk, product of dienst.

Denk bijvoorbeeld aan de Carrefour-producten die Jeroen Meus gebruikt of de Gamma-producten die je ziet opduiken in een programma over Doe-Het-Zelf.

Wettelijk zijn de zenders verplicht om de kijkers er op te wijzen op de aanwezigheid van productplaatsing, door het PP-logo in beeld te brengen.

Uittreksel Mediadecreet: Het programma in kwestie wordt in het begin en op het einde ervan, en als het na een reclamepauze wordt hervat, op passende wijze aangeduid om verwarring bij de kijkers te voorkomen.

Zijn er andere voorwaarden?

Ja. Zo mag er nooit een productplaatsen gebeuren over tabaksproducten, sigaretten of geneesmiddelen die een voorschrift vereisen.  De producten in de programma’s mogen ook geen overdreven aandacht krijgen of rechtstreeks aansporen tot het kopen van het artikel.

Mag elke zender aan productplaatsing doen?

Elke zender mag in principe aan productplaatsing doen. Er is wel een uitzondering voor (betaalde) productplaatsing bij de kinderprogramma’s van de openbare omroep VRT.

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close