Quantcast
Televisie

Wat als je de dood van je kind op je geweten hebt?

Ouders die hun baby achterlaten in de auto en de baby daarna vergeten, terwijl het bloedheet is. Je hoort het soms op het nieuws, maar het lijkt niet te vatten. Toch gebeurt het wel vaker. In de Verenigde Staten is er zelfs een naam voor: Forgotten Baby Syndrome.

In de Verenigde Staten sterven jaarlijks gemiddeld een veertigtal kinderen nadat ze door hun ouders zijn vergeten en achtergelaten in een wagen. Het overkwam in 2004 Doug Grote. Hij vergat zijn dochter van vier, Kirsten: “We liepen samen de crèche binnen. Ik keek in het boek, om Kirsten uit te schrijven en zag dat ik haar niet ingeschreven had. En toen klikte er iets. Ik weet niet wat, maar ik wist meteen dat er iets mis was. En ik begon te lopen. Ik liep naar de achterkant van de auto en deed de koffer open. En daar lag ze. Ze was uit haar autostoel gekropen, maar geraakte niet uit de auto.” Kirsten overleed door verstikking. Ze werd vier.

Het is één van de hartverscheurende verhalen, verteld door ouderparen die helaas allemaal één ding met elkaar gemeen hebben. Hun kind is omgekomen in een oververhitte auto… door verstrooidheid. Eén vergetelheid waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Maar het kan iedereen overkomen, blijkt uit de reportage. Jong, oud, gediplomeerd of ongeschoold. Rijk of arm. Man of vrouw.

Wat als je dus zelf verantwoordelijk bent voor de dood van je kind? Omdat je het simpelweg in de wagen vergat? Hoe gebeurt zoiets? De reportage Onoverkomelijk ouderverdriet volgt drie gezinnen die het meemaakten en moeten leren leven met de persoonlijke, sociale en legale gevolgen ervan.

Onoverkomelijk Ouderverdriet, in Telefacts Zomer, donderdag 28 juni 2018 om 21.55 uur bij VTM.

Toon meer

Rune Meskens

Eindredacteur

Gerelateerde Artikelen

Close