Quantcast
Varia

VRT Nieuws trekt vaste correspondenten in Peking en Washington terug

De vaste correspondentenbureaus in Peking en Washington worden na 2014 niet voortgezet. Dat heeft algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers gezegd in een persbericht vandaag.

Momenteel zit voor VRT Tom Van de Weghe in Washington en Stefaan Blommaert in Peking.

VRT gaat volop voor het pop-upcorrespondentschap zegt de hoofdredacteur. Zo kunnen ze nog soepeler inspelen op wat er gebeurt in de wereld. Brandt het bijvoorbeeld in Caïro, dan gaat VRT Nieuws er voor langere tijd naar toe. Dit is maar één voorbeeld van zo’n tijdelijk correspondentschap.

VRT-journalisten gaan dus vanaf 2015 vaker verblijven op plekken die brandend actueel zijn, en er voor enkele weken of maanden wonen, werken en verslag uitbrengen voor radio, online en televisie.

Er zou niet minder geld naar het buitenlandse nieuws vloeien, maar het beschikbare buitenlandbudget binnen VRT Nieuws wordt wel herschikt en geheroriënteerd.

Algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers: De wereld verandert in snel tempo en de meeste politieke en economische uitdagingen zijn geglobaliseerd. Daarom moet VRT Nieuws op meerdere plekken tegelijk zijn tenten kunnen opslaan. Buitenlandexpertise die vanuit meerdere invalshoeken en landen wordt ingezet, waardoor het aanbod ook mobieler wordt. Het doel is ons buitenlandaanbod nog rijker, gevarieerder en evenwichtiger te maken, waardoor ook meer aandacht zal worden besteed aan minder belichte plekken in de wereld, zoals bij voorbeeld Latijns-Amerika en Noord-Europa.

Uiteraard blijven ook landen als de Verenigde Staten en China ruime aandacht krijgen:

We blijven inzetten op Azië, met onder meer ook India, en ook China., zegt Luc Rademakers. En alle staten van de VS zijn per vliegtuig heel snel en vlot bereikbaar, zodat we in de toekomst niets hoeven te missen van wat er in Amerika gebeurt.

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close