Quantcast
Varia

VRT Nieuws introduceert pop-upcorrespondenten

VRT Nieuws gaat voortaan nog meer wereldwijd. Het buitenlandaanbod breidt de komende tijd nog uit door de introductie van pop-upcorrespondentschappen vanaf 2015. Voortaan gaan radio, tv en online nog méér naar het buitenland, op méér plekken, om zelf het nieuws te gaan coveren.

Zo gaat VRT Nieuws in de aanloop van het WK zeker een maand naar Brazilië om er nieuws- en achtergrondverhalen te maken in de aanloop naar en tijdens het WK voetbal. Om er diepere verhalen te maken die doordringen tot in het hart van de samenleving.

VRT Nieuws wil nog soepeler dan nu kunnen inspelen op wat er gebeurt in de wereld, en reporters voor langere tijd kunnen uitsturen naar hot spots in de wereld. Als het brandt in Caïro, gaat VRT Nieuws daar voor langere tijd naar toe. Dat is een pop-upcorrespondentschap. Als de spanningen in Rusland hoog oplopen, gaat de nieuwsdienst voor langere tijd in Moskou of omgeving werken. Het zijn maar twee voorbeelden van een eindeloze lijst van mogelijke bestemmingen voor tijdelijke correspondentschappen. VRT-journalisten gaan dus vanaf 2015 vaker verblijven op plekken die brandend actueel zijn, en er voor enkele weken of maanden wonen, werken en verslag uitbrengen voor radio, online en televisie.

VRT Nieuws wil voortaan ook thematischer gaan werken in zijn buitenlandaanbod, over de vijf continenten heen. Door een thematische aanpak met verschillende reporters in verschillende landen in de wereld kunnen op hetzelfde moment onderwerpen worden uitgewerkt die uitmonden in reportagereeksen over armoede, migratie, globalisering, voedselveiligheid, waterellende, klimaatverandering, of energieproblemen in de wereld.

Algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers:
De wereld verandert in snel tempo en de meeste politieke en economische uitdagingen zijn geglobaliseerd. Daarom moet VRT Nieuws op meerdere plekken tegelijk zijn tenten kunnen opslaan. Buitenlandexpertise die vanuit meerdere invalshoeken en landen wordt ingezet, waardoor het aanbod ook mobieler wordt. Het doel is ons buitenlandaanbod nog rijker, gevarieerder en evenwichtiger te maken, waardoor ook meer aandacht zal worden besteed aan minder belichte plekken in de wereld, zoals bij voorbeeld Latijns-Amerika en Noord-Europa.

Het beschikbare buitenlandbudget binnen VRT Nieuws wordt daarom herschikt en geheroriënteerd. De vaste correspondentenbureaus in Peking en Washington worden na 2014 niet voortgezet.

Luc Rademakers:
Het vrijgekomen geld van de vaste bureaus zal volledig terugvloeien naar onze extra reportagereizen en de nieuwe tijdelijke correspondentschappen. Dat maakt VRT Nieuws wendbaar om snel in te spelen op de actualiteit. Aanhoudende crisis in Frankrijk? Dan trekken we voor langere tijd naar Parijs of elders. Het Scandinavische welvaartsmodel onder vuur? We dompelen ons onder in Kopenhagen of Stockholm om er de samenleving daar te portretteren van binnenuit. De wereld is een grote plek, en VRT Nieuws wil er zelf bij zijn, op zo veel mogelijk plaatsen, gedreven door de actualiteit en met de missie de wereld nog beter uit de doeken te doen.

Uiteraard blijven ook landen als de Verenigde Staten en China ruime aandacht krijgen. “We blijven inzetten op Azië, met onder meer ook India, en ook China.”, zegt Luc Rademakers. “En alle staten van de VS zijn per vliegtuig heel snel en vlot bereikbaar, zodat we in de toekomst niets hoeven te missen van wat er in Amerika gebeurt.”

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close