Het vertrouwen is ver te zoeken in De Mol

 Het vertrouwen is ver te zoeken in De Mol

Marzena – © VIER

Dat de Mol een programma van verdenking is, wordt nog eens verduidelijkt bij het begin van de derde aflevering. Presentator Gilles De Coster overloopt elke kandidaat en datgene wat hij of zij verdacht maakt. Want, wie is de mol?

De eerste opdracht is een eenvoudige. De kandidaten moeten één voor één op het kussen liggen, dat zich op het water bevindt. Gilles geeft de kandidaten een raadsel mee. Van zodra ze dat beginnen op te lossen, begint er bij Hans en Robin, die zich in een hokje afgezonderd bevinden, een klokje te lopen. Dat is een geldklok met een bedrag dat alsmaar minder wordt. Als zij inschatten dat de kandidaten de oplossingen hebben gevonden, dan drukken ze op een knop, stoppen ze de geldknop en gaan twee mensen op het kussen springen, waardoor de kandidaten in de lucht zullen vliegen.

Eline gaat als eerste op het kussen liggen en krijgt het raadsel. Robin en Hans krijgen hetzelfde raadsel en moeten inschatten hoelang Eline erover doet om dit op te lossen. De geldpot is gestart op €1.000. Om de 5 seconden gaat er €50 af. Als de geldpot op €500 staat, drukken Hans en Robin af. Eline blijkt het raadsel fout te hebben, dus er is nog geen geld verdient.

De tweede kandidaat is Bertrand. Hij krijgt een kinderraadseltje waarbij hij de verbinding moet maken tussen een schakelaar en een lamp. Ook bij hem drukken de twee heren op €500 af. Bertrand heeft dit raadsel perfect kunnen oplossen waardoor er €500 gewonnen is.

De volgende die op het kussen mag deelnemen is Davey. Hij krijgt een afbeelding met vierkantjes en hij moet tellen hoeveel er zijn. Davey telt 25 vierkanten, maar uiteindelijk blijken het 40 te zijn. Geen geld verdient door Davey.

Dan is het de beurt aan Sam. Hij krijgt een iets moeilijker raadsel. Zowel Sam als Hans als Robin weten het raadsel niet op te lossen. € 500 is verdient bij deze opdracht, maar dat geld kan nog verdubbelt worden tot €1500. Als één iemand van Hans of Sam erin slaagt ook een raadsel op te lossen, wordt het geld verdubbelt. Slagen ze er niet in, dan verdienen ze niks. Hans gaat op het kussen liggen en moet een pinguïn uitbeelden, Robin moet dit raden. Hij herkend de pinguïn niet en ze verliezen de €500 van Bertrand. Geen geld verdient voor deze opdracht.

Annelies en Marzena worden verwacht in het natuurmuseum. Ze zullen bij deze opdracht een inbraak moeten begeleiden. Ze krijgen uitleg van de plaatselijke bewaker hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Ze zetten alles op kaart en proberen voor elk voorwerp de beste route uit te stippelen.

De anderen kandidaten moeten, in lichte dronken toestand, 3 dingen stelen: een siersteen, een schedel van een prehistorische gorilla en een Afrikaanse vaas. In totaal kunnen ze €3.000 verdienen als ze de drie dingen weten te stelen.

Marzena en Annelies zullen de diefstal begeleiden vanuit hun busje buiten het museum. De kandidaten komen binnen via de hoofdingang. Ze hebben exact één uur de tijd, want daarna sluiten de deuren. Een kandidaat die gezien wordt op de bewakingscamera’s, vliegt er meteen uit.

Sam en Davey proberen de siersteen te stelen. Van zodra het alarm afgaat, vliegen ze uit het spel. De twee heren zijn er tegen alle verwachtingen in, in gestaagd om de steen te stelen en €500 in de groepspot te brengen.

Bertrand en Eline worden aangesteld om de schedel van een prehistorische gorilla te stelen. Wegens tijdsgebrek gaan Hans en Robin al op pad om de Afrikaanse vaas te stelen. Het is een race tegen de klok. Bertrand en Eline slagen erin de schedel te stelen. Bertrand ging te snel rechtstaan waardoor het alarm afging en er geen geld bijkwam in de groepspot. Alle hoop is nu gevestigd op Robin en Hans. Ze slagen erin de vaas stelen, Davey en Sam te halen en op tijd uit het museum komen. Hierdoor hebben ze €2.000 verdiend voor deze opdracht.

De eliminatie is deze keer heel speciaal. Gilles De Coster geeft een bril en zegt dat je vandaag beter laatst eindigt dan voorlaatste.

“Dit wordt geen gewone eliminatie”. Met die woorden wekt de presentator de spanning op. Ze moeten de brillen die ze hebben gekregen opzetten bij deze eliminatie. Alleen door deze bril kun je zien of je een rood of groen scherm hebt. De anderen kandidaten kunnen dit dus niet zien. Hier is een opdracht aan verbonden. Als de groep erin slaagt om te raden wie een rood scherm krijgt, verdienen ze €3.000 en gaat deze persoon naar huis. Slagen ze hier niet in, verdienen ze geen geld en gaat de op één na slechtste persoon naar huis. Hiermee weten we dus wat De Coster bedoelde toen hij zei dat je vandaag beter laatst eindigt dan voorlaatste.

Het raden wie een rood scherm heeft begint. Hans roept zelf op aan degene die een rood scherm heeft gekregen om dit bekent te maken. Zonder succes. Uiteindelijk stemt de meerderheid op Annelies. Zij heeft een groen scherm gekregen, dus de groep verdient geen €3.000. Marzena is de voorlaatste persoon die het minst wist over de mol en valt af. Er hangt een droevige sfeer in de groep.

Na het bekijken van de derde aflevering van De Mol kunnen we met zekerheid concluderen dat Marzena niet de mol is. Op dit ogenblik zijn er nog zeven verdachten, waarvan één iemand uiteindelijk de mol is.

De Mol, elke maandag om 20.35 uur bij VIER.

Rune Meskens

Redacteur

Lees meer