Televisie

Topdokters volgt in aflevering 2 dr. Luc Stockx

Als interventieradioloog in het Ziekenhuis Oost-Limburg behandelt hij mensen met een acute beroerte en afwijkingen aan de bloedvaten in de hersenen.

Wanneer er een dringende oproep binnenkomt van een 38-jarige man met een bloedkonter in de hersenen, is het alle hens aan dek bij zijn team: “Ik vergelijk het met een Formule 1-renstal. Wanneer de piloot de pit stop binnenrijdt voor nieuwe banden, weet iedereen wat ze moeten doen en wat hen te wachten staat.”

Topdokters - © SBS Belgium

Dr. Luc Stockx – “Ik ben God niet. Ik kan eigenlijk maar weinig, maar ik probeer dat dan ook zo goed mogelijk te doen.”

Meer dan de helft van de patiënten van dokter Stockx vereisen een onmiddellijke behandeling en dat heeft natuurlijk ook gevolgen, vooral op privévlak: “Ik kan op ieder uur van de dag of van de nacht opgebeld worden. Dat is natuurlijk niet zo gunstig voor mijn sociaal leven en mijn vrije tijd, want dat heb ik bijna niet. Al is het nu niet zo dat ik daar heel erg ongelukkig door ben.”

Dr. Vandenbroucke – “Ik vind geriatrie helemaal niet droevig en ik heb niet het gevoel dat het allemaal niets uithaalt. Het is altijd weer de moeite.”

Ook geriater dr. Ann Vandenbroucke van het AZ Damiaan in Oostende is dag in dag uit bezig met haar job. Dagelijks ziet ze meer dan 50 patiënten op leeftijd met erg uiteenlopende klachten. Zij volgt in deze aflevering een oudere man op met een pancreastumor. “Geriatrie is een underdogdiscipline. Veel mensen denken dat het enkel een beetje handjes schudden is, maar er komt veel meer bij kijken. Je moet echt proberen om zonder oogkleppen te werken en verder te kijken dan het acute probleem”, vertelt dr. Vandenbroucke. 

Prof. Bellemans – “De druk die op onze knieschijf terechtkomt bij het trappen doen is 7x het lichaamsgewicht. Er is geen enkel gewrichtsonderdeel van ons skelet dat zoveel belast wordt.”

Professor Johan Bellemans is knie- en sportchirurg in het Ziekenhuis Oost-Limburg. Hij behandelt geregeld topatleten en vandaag ziet hij gewezen profvoetballer Geert Deferm op consultatie. Hij heeft best veel pijn en wil zo snel mogelijk opnieuw kunnen sporten. De pijn is het gevolg van een intensieve voetbalcarrière. “Als je kerngezond wil blijven, dan moet je niet aan topsport doen. Dat is kristalhelder. Dan moet je gewoon sporten met mate”, weet prof. Bellemans.

Topdokters – Elke maandag om 20.35 op VIER

Tags
Toon meer

Dean Van Gucht

Oprichter en hoofdredacteur bij MUDOO.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button
Close