Quantcast
Televisie

‘The Rise of the Continents’, BBC-reeks bij Canvas

‘The Rise of the Continents’ is een vierdelige BBC-reeks over de oorsprong en de geografische evolutie van de diverse werelddelen.

Spectaculaire CGI-animatie toont hoe de aarde 250 miljoen jaar geleden bestond uit één grote landmassa (Pangaea) met daarrond een enorme zee (Panthalassa). Ongeveer 200 miljoen jaar geleden begon dat supercontinent uiteen te vallen: nieuwe oceaanbekkens ontstonden en bergketens rezen ten hemel. Geleidelijk kregen de continenten vorm, ieder van hen uniek, zoals de prachtige luchtbeelden in deze reeks ons laten zien.

Aflevering 1: Africa – dinsdag 11 februari

Afrika is gebouwd met de brokstukken van het supercontinent Pangaea, dat miljoenen jaren geleden uit elkaar is gedreven. Sporen daarvan zijn ook nu nog te vinden: in landschappen, gesteenten en mineralen, maar ook in de dieren die in Afrika leven. In de rotswanden achter de beroemde Victoria Falls bijvoorbeeld bevindt zich bewijsmateriaal dat aantoont dat de spectaculaire watervallen ontstonden door enorme vulkaanuitbarstingen, 180 miljoen jaar geleden. Ze maakten deel uit van de geologische breuken die Afrika losmaakten van het oercontinent. Aan de Egyptische piramides zijn dan weer aanwijzingen te vinden dat zich daar ooit een zee heeft bevonden. En in de Westelijke Woestijn zijn skeletten opgegraven van de voorgangers van onze walvissen, toen nog landdieren. Ook de rijke diamantmijnen van Sierra Leona en de vruchtbare Serengetivlakte, met haar miljoenen dieren, hebben alles te maken met de geologische krachten die het Afrikaanse continent hebben geboetseerd.

Op dinsdag 18 februari, 25 februari en 4 maart volgen nog respectievelijk aflevering 2 over Australia, aflevering 3 over The Americas en aflevering 4 over Eurasia.

Vanaf dinsdag 11 februari vier weken lang om 20u40 in ‘Dockland’ bij Canvas

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close