Quantcast
Recensies

Tévé Gekeken: Tot aan de maan en terug ★★★★

Dat Annick Ruyts de meest fanastische job van de hele VRT heeft wisten we al langer. Ze mag al enkele jaren  de hele wereld rondreizen om Vlamingen in het buitenland op te zoeken en ook in Tot aan de maan en terug krijgt ze die rol toebedeeld.

Op elke reis neemt ze een familielid of vriend mee van de mensen die ze gaat bezoeken, een reisgenoot die de reis zonder haar niet gemaakt zou hebben en voor de eerste aflevering nam ze de meter van Wendy mee, hoog de bergen in van China.

Claire is de doopmeter van Wendy en woont in Zweden. Maar Wendy woont in China en is er getrouwd met Jef, een lid van de Naxi minderheid. Meestal wonen Jef en Wendy in een boerderij hoog in de bergen. En het is daar dat Claire samen met Annick haar metekind gaat opzoeken.

Het format op zich kan heel klef klinken en doet u misschien in eerste instantie denken aan een gemiddelde aflevering van All You Need Is Love waar adoptiekinderen op zoek gaan naar hun echte ouders, of waar een oud lief in het diepste geheim voor de deur staat van zijn oude vlam ergens in een Afrikaans dorp. Maar met Tot aan de maan en terug met All You Need is Love te vergelijken doen we het Eén programma helemaal geen eer aan.

Voor Claire gaat er een hele nieuwe wereld open daar in China; ze wordt verliefd op de bergen en het mooie Naxivolk. Maar het allerbelangrijkste is voor haar dat ze Wendy als een sterke volwassen vrouw leert kennen.

Tot aan de maan en terug levert adembenemende beelden op, en laat ons op een andere manier kennismaken met de gebruiken en gewoontes tijdens Chinees Nieuwjaar.

Of zaterdagavond de meest geschikte plaats in het uitzendschema van de VRT is voor dit soort programma’s valt te betwijfelen. Men speelt waarschijnlijk op safe, maar Tot aan de maan en terug kan op een maandag in volle primetime makkelijk 800.000 kijkers of meer opleveren.

Dit is zoveel meer dan een zoveelste reisprogramma. Annick Ruyts neemt ons mee op ontdekkingstocht in een voor ons onbekende wereld, wat mooie televisie oplevert. En of we volgende week klaarzitten voor een tocht naar de Kaaimaneilanden.

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close