Quantcast
Televisie

Staf Coppens wil zelf een schat scoren op de brocantemarkt in Gent

Op maandag 3 februari 2014 is ‘Rijker dan je Denkt?’ aan de voorlaatste aflevering toe.

Het MIAT in Gent of het museum waar industrie, arbeid en textiel naadloos met elkaar verweven zijn, is dit keer de arena om nieuwe schatten ontdekken. De ‘Rijker dan je Denkt?’-experten staan op scherp om de voorwerpen en curiosa te taxeren, en het moet gezegd dat ze fascinerende objecten in handen krijgen.

Een Afrikaanse speer, handgeschilderde vazen die een paar vormen, een schommelpaard, een 19de eeuwse pendule: allemaal passeren ze de revue. Een vrouw heeft een porseleinen kantwerkbeeldje van een dansend koppeltje bij dat uit de woning van schoonmama komt, maar in haar eigen interieur nog geen plekje heeft gekregen. Ariane Massez, expert glas en porselein, onthult hoe het kantwerk porselein is geworden en hangt er een prijskaartje aan. Peter Van Hooydonck, expert strips, buigt zich op zijn beurt over verschillende Eric de Noorman-strips. Hij vertelt wat er voor deze albums tegenwoordig wordt geboden.

Staf wil zelf ook eens een goede vondst doen en besluit om naar de plaatselijke Sint-Jacobs brocantemarkt in Gent te trekken. Hij wil er maximum 10 euro spenderen aan iets wat mogelijk veel meer waard blijkt te zijn. Aan algemeen expert Bruno Speybrouck om Staf met raad en daad bij te staan.

Ondertussen worden onder andere angstaanjagende Afrikaanse maskers, een Indisch beeld dat 36 jaar geleden gekocht is op een veiling, een moderne multiple van Bram Bogart, aparte lepels, en een tekening van de hand van Ensor naar waarde geschat.

Valérie tot slot, kreeg van haar mama een schilderij dat zij op haar beurt van haar dooppeter heeft gekregen. Zelf vindt Valérie het donkere werk van een man met een everzwijn niet mooi, maar is wel benieuwd naar het verhaal achter het doek en naar de taxatie. ‘Rijker dan je Denkt?’-expert Klaas Müller is meteen onder de indruk. Het is een krachtig geschilderd tafereel uit de 17de eeuw dat volledig “dans son jus” zit. Wanneer Valérie hoort wat het schilderij tegenwoordig waard is, valt haar mond open van verbazing.

Op 10 februari 2014 sluit ‘Rijker dan je Denkt?’ het tweede seizoen af met een speciale veilingaflevering, waarin verschillende objecten die de afgelopen weken aan bod kwamen, onder de hamer gaan.

 ‘Rijker dan je Denkt?’, maandag 3 februari om 20.35 uur bij VTM.

Toon meer

Gerelateerde berichten

Close