Quantcast
Recensies

RECENSIE: The Christmas Chronicles

Goede Netflix Original-films bestaan, dat bewijst “The Christmas Chronicles”: een zus en haar “ongelovige” grote broer zonder vader en met een afwezige moeder moeten Kerstmis redden. Dit resulteert in een prachtige familieprent voor jong en oud.

The Christmas Chronicles

Verhaal
Script
Cast
Special effects

Totaalscore

User Rating: 2.68 ( 2 votes)

Het verhaal

Nadat een broer en een zus per ongeluk de slee van de Kerstman laten crashen, halen ze een nacht door om Kerstmis te redden met een Kerstman die zegt waar het op staat.

In een film heb je als scenarist niet veel tijd om de personages voor te stellen: de kijker moet meteen weten wie wie is en hoe ze met elkaar in verband staan. Bij The Christmas Chronicles is dit verband meteen duidelijk: de film draait rond een broer en een zus die op Kerstavond alleen thuis zitten omdat hun moeder moet gaan werken en hun vader overleden is.

Kate (Darby Camp) mist haar vader heel duidelijk: ze bekijkt verschillende home-video’s die gemaakt zijn in de periode rond Kerstmis tussen 2007 en 2017, toen haar vader nog leefde. Ze gebruikt dezelfde camera om een video-wishlist op te nemen voor de Kerstman, maar wordt daarbij onderbroken door haar grote broer Teddy (Judah Lewis). Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, op het eerste zicht omdat Teddy zijn zus te kinderachtig vindt.

Wanneer hun moeder Claire (Kimberly Williams) op Kerstavond moet werken, is Claire er rotsvast van overtuigd haar broer te bewijzen dat de Kerstman bestaat. Spoiler alert: de Kerstman bestaat. Samen moeten zij alle pakjes op tijd afleveren, maar dat loopt niet van een leien dakje.

“Can’t you just wave your hand, and like, Jedi mindtrick the cops?” “I’m Santa Claus, Teddy, not Yoda”

Kurt Russell zet een heel atypische Kerstman neer: “Ho ho ho” is fake news, Santa maakt schaamteloos Star Wars-referenties en hij belandt zelfs in de gevangenis, waar hij een rock-concert geeft. Toch blijft deze Kerstman geloofwaardig, ondanks deze atypische trekken. Het sarcasme druipt er van af zonder dat het te veel wordt.

Darby Camp kan, ondanks haar jonge leeftijd, zeer gecontroleerd omgaan met haar emoties, en dit komt zeker van pas in The Christmas Chronicles: ze rouwt niet alleen om haar vader, maar ze is ook door het dolle heen als ze de Kerstman ziet terwijl ze haar broer probeert te overtuigen dat de Kerstman echt is. Toegegeven, soms zit ze er een beetje naast wat expressie betreft, maar dat doet geen afbreuk aan het personage, noch het verhaal.

Kimberly Williams weet, hoewel ze amper voorkomt in de film, het verlies van haar man mooi vorm te geven. Ze vult haar kleine rol mooi op.

En tot slot zien we ook in The Christmas Chronicles ook het vakmanschap van Judah Lewis. Deze jonge acteur speelt de rol van een stoere jongeman die kattenkwaad uithaalt en auto’s steelt om maar niet te moeten toegeven dat hij zijn overleden vader mist. Op een bepaald punt breekt Teddy Pierce echter in het bijzijn van zijn jonge zus. De inleving die Lewis hier toont is fenomenaal voor een jongeman die pas in 2015 zijn debuut maakte als acteur.

Licht uit, televisie aan: The Christmas Chronicles staat nu op Netflix. Heb je de film al gezien? Goed nieuws, want Netflix kondigde eind 2019 aan dat de sequel in 2020 te zien zal zijn!

Tags
Toon meer

Jordi Hemelaer

Acteur, comedian en recensent bij MUDOO.

Gerelateerde Artikelen

Close