Pompeii van Bastille op 1 in het MNM50 Jaaroverzicht

 Pompeii van Bastille op 1 in het MNM50 Jaaroverzicht

E-e-o-eo E-e-o-eo! Dat moeten zowat de vaakst meegezongen klinkers zijn van 2013 bij de MNM-luisteraars. Het nummer Pompeii van Bastille stond dertig weken lang in de MNM50, waarvan drie weken op 1, en prijkte bijgevolg op donderdag 2 januari op 1 in het MNM50 Jaaroverzicht van 2013.

Die top honderd zette de sterkste nummers uit de MNM50 van het afgelopen jaar in de schijnwerpers. De top drie werd verder voorzien van twee stevige party anthems. De Zweedse top-DJ Avicii strandt op de tweede plaats, terwijl de samenwerking tussen will.i.am en Britney Spears op drie eindigt. Meer nog dan Bastille zijn Macklemore & Ryan Lewis de revelatie van het jaar. Ze halen als enigen met twee nummers de top tien: Thrift Shop en Can’t Hold Us.

Het MNM50 Jaaroverzicht is letterlijk de lijst van de luisteraars. Hij werd opgesteld aan de hand van de stemmen die duizenden MNM-fans het voorbije jaar uitbrachten voor de MNM50, de interactieve hitlijst van MNM. Thibaut Renard presenteerde het MNM50 Jaaroverzicht op donderdag 2 januari, en overliep samen met de luisteraars hun honderd absolute favorieten van 2013.

De top 10

  1. Pompeii – Bastille
  2. Wake Me Up – Avicii
  3. Scream & Shout – will.i.am & Britney Spears
  4. Burn – Ellie Goulding
  5. Heart Attack – Demi Lovato
  6. Thrift Shop – Macklemore & Ryan Lewis ft. Wanz
  7. Just Give Me A Reason – P!nk ft. Nate Ruess
  8. Can’t Hold Us – Macklemore & Ryan Lewis ft. Ray Dalton
  9. Formidable – Stromae
  10. When I Was Your Man – Bruno Mars

Opvallend in het MNM50 Jaaroverzicht

Thibaut Renard zet de opvallendste trends uit de MNM50 Jaaroverzicht op een rij.

One Direction: believe the hype Het is overduidelijk: de boysband One Direction is écht populair en heeft niet minder dan vijf nummers bij de beste honderd van het jaar. Daaronder bengelt een peloton artiesten dat het met drie nummers in de top honderd ook lang niet slecht doet: revelaties Macklemore & Ryan Lewis, maar ook vaste gasten Bruno Mars, Rihanna en P!nk.

En Avicii scoorde dan misschien wel dé dancehit van het jaar met Wake Me Up, het was Calvin Harris die in 2013 alomtegenwoordig was. Met zijn samenwerkingen met Ellie Goulding, Ayah Marar en Florence Welch parkeert ook hij niet minder dan drie nummers in het MNM50 Jaaroverzicht.

Straffe Belgen
Met negentien Belgische producties in de top honderd is zowat één vijfde van de lijst zwart-geel-rood, hetzelfde gemiddelde als de voorbije jaren. Daar zaten bekende namen tussen zoals Stromae, Ozark Henry en Natalia, maar het werd ook het hitdebuutjaar voor Slongs Dievanongs, Lauren Anny J of Dimitri Vegas & Like Mike.

En Dimitri en Mike zijn niet de enige Belgische dancebroers die het goed doen. Een aparte vermelding ook voor Lazy Jay, het Belgische producersduo Jef en Toon Martens. Zij scoren de grootste “Belgische hit” met Scream & Shout, het nummer dat ze schreven en produceerden voor will.i.am & Britney Spears.

Vijf jaar MNM50

Op zondag 5 januari bestaat de MNM50, net als MNM zelf, vijf jaar. Dan kan je stilaan al wat terugblikken. De grootste hit van begin 2009 tot nu blijft Adeles Someone Like You uit 2011, goed voor zevenendertig weken MNM50, waarvan twaalf op de eerste plaats. Niemand deed ooit beter. Maar zo valt het ook op dat er vijf artiesten zijn die al élk jaar het Jaaroverzicht haalden. Daarbij één Belgische naam: Milk Inc. Regi en Linda kregen zes verschillende nummers in een Jaaroverzicht de afgelopen jaren. Ook rappers Flo Rida (zes stuks) en Pitbull (elf stuks) zijn er elk jaar bij. Maar de allerstrafsten zijn David Guetta en Rihanna. Hij kreeg niet minder dan veertien hits in een MNM50 Jaaroverzicht, zij doet nog beter met zeventien stuks. Zowel Guetta als Rihanna zijn de afgelopen vijf jaar de favoriete artiesten van de MNM-luisteraars.

MUDOO

Lees meer