Quantcast
Televisie

Ondergrondse mollenwereld, vanavond in ‘Wild van Dieren’

In de achtste aflevering van Wild van Dieren zorgen Staf Coppens, Joeri van Natuurpunt en alternatieve safarist Koen voor spanning en plezier in een gekke wedstrijd met een wilde duif en een ondergrondse zoektocht naar een mol.

Vogelexpert Geert zorgt intussen voor de magie, want hij verdwenen vogels terug naar ons land probeert te halen.

Wie is toch die kleine, gekke mol?

Niemand zou het zeggen, maar de mol is zowat het grootste mysterie voor zoölogen waar ook ter wereld. Er is amper iets over geweten. Hij laat zich bovendien zelden zien en valt dus ook amper te filmen. Al veel onderzoekers én cameraploegen beten hun tanden stuk op dit mysterieuze dier. Zouden Staf en Joeri er dan wél in slagen om een mol te vinden en om zijn verborgen wereld bloot te leggen?

Met veel inspiratie, de modernste technieken en het nodige geluk doen Joeri en Staf hun uiterste best om dat in regio Brugge te realiseren. De speelvogel in Staf heeft een goed idee, dat gecombineerd met de professionele kennis van Joeri zelfs een geniaal idee wordt. Ze slagen erin om ondergronds een mol te filmen in hun zelf gegraven gang, zonder gebruik te maken van de gebruikelijke labo-opstelling, en dat alleen al maakt hun verwezenlijking ronduit uniek.

Kan je een verdwenen soort doen herleven?

Bestaat er een mogelijkheid om vogels die ooit verdwenen terug naar ons land te lokken? Dat zoekt birdman Geert samen met Dries van het Natuurhulpcentrum uit in vogelparadijs Bichterweerd. “Het is onthutsend hoeveel inheemse vogels er de laatste decennia verdwenen zijn. Als dieren verdwijnen, is dat meestal voorgoed. Maar sommigen kunnen teruggelokt worden. Geert en Dries zijn de juiste mannen op de juiste plek om dat te bewijzen”, vindt Staf.

De kwak, de kemphaan, de visdief,… de lijst van verdwenen vogels lijkt maar niet te stoppen. Geert en Dries lokken vandaag alvast één soort terug die graag broedt op een eiland in het water. Met zelf een gebouwd vlot hopen ze vandaag niet alleen op broedende visdieven, maar vooral ook op kleine exemplaren die in België blijven.

Wie is het snelst thuis: man of duif?

Het was al even geleden dat we alternatieve safarist Koen in actie zagen. Hoog tijd dus voor een nieuwe wedstrijd. Dit keer organiseert het gekke Wild van Dieren-teamlid een spannende race dwars door het land. Wie is het snelste thuis: een fitte wedstrijdduif of onze alternatieve safariman in de auto van zijn dromen? Hoe absurd het ook klinkt, toch is de nieuwsgierigheid naar de winnaar groot, en het resultaat van de strijd verrassend.

Aflevering 8 van Wild van Dieren, op zaterdag 11 januari 2014 om 19.45 uur bij VTM.
Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close