Nieuwe generatie Vlamingen krijgt een stem bij NRJ België

 Nieuwe generatie Vlamingen krijgt een stem bij NRJ België

© NRJ België

[dropcap]N[/dropcap]RJ, een sprankelend stadsnetwerk met hitmuziek gaat van start op 3 september. Zo krijgt de populaire internationale hitzender een Vlaamse poot. Deze netwerkradio zal opereren vanuit Antwerpen, onder leiding van directeur Tom Klerkx en programmamanager Elias Smekens. Op 7 juni werd er al een grote talentjacht georganiseerd om jonge, frisse radiomakers aan te trekken. Ondertussen is de ploeg gekend en die is opvallend jong én stedelijk. Toon Smet, Xander Peeters, Olivia De Clercq, Emma Salden, Louise Ailliet, Valerie Wynants, Michaël Joossens, Evi Geysels, Youssef El Kaouakibi en Kim Muylaert zullen vanaf 3 september zorgen voor bruisende radio en een dagelijkse portie hits.

Jong talent via casting

NRJ wil de actieve stedelingen bereiken en ging op zoek naar jonge radiomakers. Een casting hoort bij het zoekwerk naar nieuw talent en past ook bij de strategie die NRJ overal hanteert. Eerder dit jaar organiseerde NRJ in Wallonië ook al een casting voor NRJ Hits TV en in Frankrijk bestaat er ook een NRJ casting voor zangtalent.

“NRJ is een radiozender gemaakt door de doelgroep. We hebben dankzij de succesvolle castingdag nieuw en fris talent kunnen ontdekken en zij krijgen ondersteuning door onze progammamanager Elias Smekens.” Tom Klerkx

De castingdag in Antwerpen wierp zijn vruchten af want oa. de Mechelse Louise Ailliet (24), Valerie Wynants (24) uit Limburg, de Antwerpse Emma Salden (22) en de 24-jarige Youssef El Kaouakibi
vervoegen de ploeg van NRJ, naast onder andere Kim Muylaert , Toon Smet, Michaël Joossens en Evi Geysels.

© NRJ België
© NRJ België

NRJ Dj’s

Elias Smekens
Elias werd geboren in Antwerpen op 12 oktober 1987 en meteen was duidelijk dat hij over een grote longinhoud beschikt. Hij vertoefde al enkele jaren in het Vlaamse radiolandschap. Als tiener bij Radio Centraal en O Radio, daarna kwam hij via een talentenjacht terecht bij Radio Donna en dus MNM en tot voor kort was hij aan de slag bij Qmusic. Sinds z’n 13e is hij stapelzot van alles wat met radio en muziek te maken heeft. Je vindt hem dan ook vaak achter of in de buurt van een microfoon. Elias houdt van apocalyptische films, een entrecote met een lekker Belgisch biertje, concerten, z’n vrouw en z’n dochter…en natuurlijk, van NRJ.

Xander Peeters
Xander is 29 en elke dag bezig met geluid. Als hij geen muziek maakt, zit hij wel ergens in een studio spotjes in te spreken of staat hij op het podium. Naast radio maken, speelt Xander improvisatie comedy en cabaret. Zolang hij maar iets te vertellen heeft… En het is natuurlijk nog leuker als er dan ook iemand luistert!

Olivia De Clercq
Olivia werd geboren in 1993 en is afkomstig uit Breendonk. Daar kennen ze haar wel beter onder de bijnaam ‘Olijf’. Nu woont ze in Mechelen samen met haar vriend, waarmee ze ook graag eens afzakt naar het stadion van KV Mechelen. Verder rijdt ze ook nog paard en heeft ze graag een volle agenda: boordevol en-er-gy/NRJ!

Emma Salden
Emma werd geboren in Antwerpen op 26 september 1996 met een grote glimlach. Ergens slecht gezind binnen wandelen, staat niet in haar woordenboek. Al van kleins af aan deinzde ze nooit terug voor een babbeltje en kreeg ze steeds hetzelfde te horen ‘Die Emma is toch nooit verlegen he.’ Emma houdt van acrobatie, aperetieven in de zon en Peugeot velo’kes.

Toon Smet
Toon werd geboren op 7 april 1997 en woont in Mechelen. Al vroeg in de wieg had hij de muziekmicrobe te pakken. Van kinds af aan zingt, fluit en neuriet hij door het leven. Van 2011 tot 2017 was hij de drummer van de Vlaamse band Bandits, en ook tegenwoordig vind je hem nog dagelijks terug achter z’n piano. Daarnaast heeft Toon een gigantische passie voor radio: dé plek waar muziek, feel-goodvibes en het “live-gebeuren” mekaar ontmoeten. Match made in heaven met NRJ dus! Verder houdt Toon van frisse pintjes op zonnige terrasjes, spaghetti bolognese, concerten met crazy live-bands, en als guilty-pleasure: totaal over-the-top musicals.

Louise Ailliet
Louise Ailliet, geboren op 19 januari 1994 in Mechelen. Vast gadget van de kleine Louise? Haar knuffel en haar speelgoedradio mét microfoon. Rond haar 10e kroop ze af en toe eens achter een echte micro om zelfgeschreven gedichten in te lezen voor haar favoriete radiopresentatoren – en die dan ook nog eens écht door hen werden uitgezonden op de nationale radio. Vanaf toen was haar doel gezet: radiopresentatrice worden. Dat ze een crazy catlady is geworden, dat kwam per toeval. En laat een panter nu net familie zijn van de kat…

Valerie Wynants
Valerie, 23 bijna 24. Limburger in hart en nieren. Altijd goedlachs en houdt van: alles wat met muziek te maken heeft, spaghetti vongolé en katten. Kijkt enorm op naar David Bowie. Geboren voor te dansen en te lachen. Exploreert graag de urban scène en fotografeert soms gekke gebouwen (en vriendinnen).

Michaël Joossens
8 oktober 1992, graadje of 13 én blijkbaar de perfecte temperatuur om Michaël op de wereld te brengen. Tijdens de turnles werd-ie steeds als laatste gekozen: omdat de muziek tijdens de les hem meer interesseerde dan goals maken. Eén ding was zeker het Nationale elftal ging hij nooit halen. Gelukkig moet je als Radio-DJ geen 90 minuten lopen en staat hij nu in de basisopstelling van NRJ voor een hattrick van 9-12u!

Evi Geysels
Evi zag het levenslicht op 1 maart 1980. Als kind maakte ze al radio voor de kinderen in de buurt, met walkie talkies en een cassetterecorder. De echte ontplooiing van haar radiomicrobe kwam er na haar studies als handelsregent. Naast leerkracht is Evi al jaren actief als radiostem en combineert ze dat met heel wat stemmenwerk. De microfoon is niet meer weg te denken uit haar leven. Naast haar passie voor radio is Evi verzot op koffie, muziek, sport (actief/passief), positiviteit en een goeie babbel. NRJ is de nieuwe drive en liefde in haar leven.

Youssef El Kaouakibi
Youssef is 24 jaar en gepassioneerd door entertainment. Hij houdt ervan mensen te inspireren, te doen lachen, roepen, bewegen… Sommigen kennen hem waarschijnlijk nog van het ‘Belgium’s Got Talent’ dansduo Young Kingz. Je vindt hem tijdens zijn vrije uren bij Let’s Go Urban, het jongerenproject van zijn oudere zus Shihame Al Kaouakibi waar hij de benen uit zijn lijf danst. Dans, muziek, een evenement hosten, maakt niet uit hoe. Hij kijkt er dan ook naar uit jullie mee te nemen op dit nieuwe avontuur bij NRJ.

Kim Muylaert
Kim Muylaert (1990), geboren in Ternat en mee met de Ikea verhuisd naar Gent. Daar woont ze met haar kat en haar man Stefaan Temmerman. Ze maakt schunnige moppen bij de improcomedygroepen
Lunatics en Salamie, en probeert tussendoor te leren drummen. Kim ademt muziek: ze staat altijd als eerste op de dansvloer en zingt – helaas voor de collega’s – alles luid mee. Are you ready for her NRJ?

Sprankelijk stadsnetwerk

NRJ zal opereren vanuit Antwerpen waar de vaste radio studio zal opgezet worden maar zal dankzij vliegende reporters en regionale nieuwsploegen ook up to date blijven van de gebeurtenissen in de andere Vlaamse NRJ steden : Genk, Hasselt, Leuven, Geel, Turnhout, Mechelen, Brussel, Aalst, Sint Niklaas, Gent, Kortrijk, Roeselare, Brugge en Oostende. NRJ zal te beluisteren zijn via FM, online en kabel en later ook via DAB+ en richt zich op actieve luisteraars (doelgroep 14-44) en focust op hun leven en populaire muziek in de Vlaamse steden.

Het is 10 jaar geleden dat er nog een radiozender werd opgericht in Vlaanderen en sceptici vragen zich af of de radio nog toekomst heeft. Luisteren jongeren nog naar de radio? Uit cijfers blijkt dat er nog wel degelijk naar de radio wordt geluisterd, weliswaar op een andere manier. Volgens een onderzoek van IP België neemt Radio nog steeds een belangrijke plaats in in het mediagebruik van de Belg. 81 procent van de totale Belgische bevolking luistert live naar de radio, via diverse vormen (FM, TV, internet of app). Streaming maakt 12,1 procent uit van de totale radioconsumptie. Wie jonger is dan 25 luistert meer naar muziek dan wie ouder is. Het feit dat muziek dankzij de digitalisering toegankelijker is geworden, heeft beslist ook bijgedragen aan een stijging van de luisterduur bij jongeren. De 18-24-jarigen besteedt meer dan de helft van zijn audioconsumptie aan muziek. Muziek neemt een belangrijke plaats in op de radio. “Dat geldt zeker in het noorden van het land, waar 66 procent van de zendtijd (tussen 6 en 19 uur) aan muziek wordt besteed. Het zuiden doet het niet veel slechter met 56 procent muziek”, volgens IP België.

Internationale hitmuziek

De slagzin “Hit Music Only” mag letterlijk genomen worden want NRJ brengt uitsluitend hit muziek en wist al heel veel populaire artiesten aan te trekken. De zender startte in 1981 in Parijs en aanvankelijk was NRJ een afkorting voor “Nouvelle radio jeunesse” wat Nieuwe jongerenradio betekent, maar staat nu voor “énergie”. Een bruisende jongerenzender voor en door jongeren. NRJ is ondertussen actief in meer dan 15 landen zoals Zweden, Duitsland, Frankrijk en Rusland. In het Franstalige gedeelte van België werd NRJ Belgique opgericht in 1994.

Jaarlijks worden in Cannes de NRJ Music Awards georganiseerd en tijdens het jaar organiseert NRJ ook concerten met de grootste internationale en nationale muzieksterren. Het eerste live concert van NRJ Vlaanderen staat voor dit najaar op de planning.

Twee Vlaamse media-groepen vormen de integrale aandeelhoudersstructuur van NRJ Vlaanderen: 50 % Mediahuis en 50 % SBS Belgium (VIER, VIJF & ZES). Via Mediahuis is er een rechtstreekse link en wordt er ook operationeel samengewerkt met de landelijke Mediahuis-radio Nostalgie. NRJ Vlaanderen werkt met IP Belgium als reclameregie. “Zij zijn onder andere al verantwoordelijk voor reclame op Nostalgie en hebben ervaring bij het vermarkten van opstartende radio’s”, aldus Tom Klerkx van NRJ Vlaanderen.

Dean Van Gucht

Oprichter en hoofdredacteur bij MUDOO.

Lees meer