Nieuw bij VTM: Cold Case: Wie heeft Sally vermoord?

 Nieuw bij VTM: Cold Case: Wie heeft Sally vermoord?

Cold Case, © MEDIALAAN

Wie heeft Sally Van Hecke vermoord? In de gloednieuwe reportagereeks Cold Case brengen journalisten Karel Lattrez en Kurt Wertelaers het verhaal van de onopgehelderde moord op Sally Van Hecke, een 20-jarige vrouw uit Antwerpen.

Het lijkt fictie, maar het is helaas bittere realiteit. En toch, na meer dan 20 jaar wachten hopen de journalisten de nabestaanden dankzij de reportagereeks eindelijk het antwoord te geven op de vraag wie Sally heeft vermoord.

“Ik heb in de zaak ‘Sally Van Hecke’ altijd een gutfeeling gehad dat ik wist wie de moordenaar was. In de zomer van 2016 heb ik nog eens contact opgenomen met Sally’s moeder Lydia. Die had al jaren niks meer van het onderzoek gehoord. Niemand was er nog mee bezig, alleen zijzelf. Ik heb haar toen toestemming gevraagd om me verder in de zaak te verdiepen.”

In de nacht van 9 op 10 augustus 1996 wordt Sally vermoord. Ze is dan net moeder geworden, haar dochter is 3 jaar oud. Sally is verslaafd aan heroïne en tippelt om haar verslaving te bekostigen. Die nacht wordt ze meegenomen door een klant in een opvallende Amerikaanse oldtimer. Haar laatste klant. ’s Ochtends wordt haar lichaam gevonden op het Sint-Annastrand. Sally is doodgeslagen.

Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft Sally vermoord? Politie en gerecht zoeken jarenlang, maar vinden geen verdachte, geen bruikbaar spoor, geen oldtimer. Ten einde raad lanceren ze in het toenmalige VTM-opsporingsprogramma ‘Oproep 2020’ een oproep naar mogelijke getuigen die die nacht iets zouden hebben gezien. Opnieuw zonder tastbaar resultaat.

Drie dagen na de moord op Sally barst bovendien de zaak Dutroux in alle hevigheid los en het dossier Sally Van Hecke sterft een stille dood. Uiteindelijk sluiten de speurders het onderzoek naar de onopgeloste moord af, de zaak-Sally wordt een zogenaamde cold case. Tot grote woede en frustratie van haar moeder die met heel veel vragen achterblijft, die van oordeel is dat er wél bruikbare tips zijn en dat het onderzoek vaak onoordeelkundig is gevoerd. Lydia De Decker weet niet wie haar dochter heeft vermoord, maar ze verzet zich tegen het stopzetten van het onderzoek: “Ik wil eindelijk weten wie de moordenaar is van mijn dochter. Ik wil daar een gezicht kunnen op plakken, in plaats van een robotfoto van een vermoedelijke dader,” zegt ze.  

In die zomer van 2016 komt er plots opnieuw schot in de zaak, als onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers zich vastbijt in de zaak. Uiteindelijk levert hij zijn bevindingen ook over aan het parket, maar hij blijft al die tijd ook zijn eigen onderzoek voeren. En zo ontstaat het programma, Cold Case, het relaas van een zoektocht naar een schijnbaar onvindbare dader.

Samen met journalist Karel Lattrez reconstrueert Kurt Wertelaers voor Cold Case het onderzoek van de voorbije jaren: ze keren terug naar de plaats van de misdaad, praten met tientallen getuigen en deskundigen en duiken in het onderzoek. Waarom is het onderzoek naar de moord op Sally in het slop geraakt? Waarom zijn bepaalde sporen niet verder onderzocht? Waarom is de handel en wandel van een initiële verdachte nooit terdege nagetrokken? Eerst de vragen, nu dus de antwoorden.

In Cold Case is de kijker 5 weken lang de bevoorrechte getuige van die zoektocht. Voor het eerst in de geschiedenis van de Vlaamse televisie zal een onopgeloste moordzaak van a tot z, worden toegelicht in een reportagereeks. De reeks zal hopelijk een punt zetten. Een eindpunt. Want na meer dan 20 jaar frustratie en onwetendheid hebben de nabestaanden recht op het sluitende antwoord.

Cold Case is een reportagereeks van het productiehuis Het NieuwsHuis. Van de reeks verschijnt er binnenkort ook een boek van NieuwsHuis-journalist Kurt Wertelaers. Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Van Halewyck.

De aflevering van Echte Mensen: Nieuw Leven die voor donderdag 7 februari was aangekondigd, vervalt.  

Nieuw bij VTM: Cold Case: Wie heeft Sally vermoord?, vanaf donderdag 7 februari om 21u45

Dean Van Gucht

Oprichter en hoofdredacteur bij MUDOO.

Lees meer