Quantcast
Televisie

Minister Schauvliege haalt uit naar Bart Schols

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft felle kritiek geuit op het Canvas-programma De Afspraak. Ze klaagt over de weinig kritische houding van presentator Bart Schols.

Wouter Deprez was gisterenavond te gast in De Afspraak op Canvas. De comedian voert via Facebook een strijd tegen de plannen van transportbedrijf Essers om in Genk uit te breiden en daarvoor een bos te kappen. Eerder haalde Deprez al uit naar minister Schauvliege die bevoegd is over de materie. De minister van Milieu voelt zich zo aangevallen dat ze een persbericht uitstuurt.

“Woensdagavond interviewde Bart Schols voor het VRT-programma De Afspraak de bekende komiek Wouter Deprez, die gedurende tien minuten een heftige persoonlijke aanval inzet op een minister van de Vlaams regering. De VRT-journalist heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag.

Een eerste beschuldiging: minister Schauvliege schuift de schuld voor het onderbenutten van het boscompensatiefonds door naar minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD). Nergens valt de naam Turtelboom, het gaat om Europese regels en een aanslepend probleem. Alleen Wouter Deprez schrijft en beweert het omgekeerde, en Bart Schols herhaalt dat klakkeloos. De bron werd niet gecontroleerd.

Tweede beschuldiging: de minister heeft gelogen in het parlement. Zij heeft gezegd dat zij het geld van het fonds niet volledig kan gebruiken. Geen van de parlementsleden vindt dat Schauvliege heeft gelogen tegen het parlement. Het verslag staat gewoon op de website van het parlement, Bart Schols had dat met twee of drie muisklikken kunnen controleren.

Tot finaal slot: de minister betreurt dat de openbare omroep een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf. Dat is in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep. Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij De Afspraak.” – Persbericht van het kabinet-Schauvliege

De VRT doet intern overleg over het persbericht van Joke Schauvliege. Later op de dag communiceert men over de zaak. Het fragment uit De Afspraak kan je via deze link bekijken.

Begin vorige week kreeg De Afspraak ook al eens de volle lading na een gesprek met teruggekeerd Syrië-strijder Younes Delefortrie. Dat interview werd door de VRT offline gehaald en niet meer opnieuw uitgezonden. Er was hevige kritiek gekomen nadat Delefortrie zijn extreme visie mocht komen verkondigen. Ook toen werd Bart Schols een te weinig kritische houding verweten.

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close