Quantcast
Televisie

Luk Alloo bezoekt Belgen in buitenlandse gevangenissen

Na drie succesvolle reeksen over de Belgische gevangenissen belicht Luk Alloo nu het regime in buitenlandse penitentiaire inrichtingen. Hiervoor reist hij naar verschillende continenten om er de ervaringen van Belgische gedetineerden achter de tralies te registreren.

In Bolivia, Venezuela, de Dominicaanse Republiek, Amerika, Noorwegen en Luxemburg bezoekt Luk mannen en vrouwen die opgesloten zitten voor drugsdelicten, doodslag, moord.

Op dit ogenblik zitten ongeveer 400 Belgen opgesloten in een buitenlandse cel, hiervan is de helft veroordeeld voor drugsfeiten, 10% is opgepakt voor moord en de overige 40% zit een straf uit voor diefstal, oplichting, mensensmokkel, zedenfeiten, witwassen van geld of geweldpleging.

‘Aan deze reeks is hard gewerkt en vereiste enorme research’, zegt Luk Alloo. ‘Het was absoluut geen simplistische opdracht, want in verschillende landen waren we niet welkom en uiteraard diende er wel af en toe smeergeld betaald te worden om te kunnen filmen. De lokale gevangenissen in Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Afrika zijn op zijn zachts uitgedrukt hallucinant. Vooral in Venezuela, Bolivia en de Domincaanse Republiek zijn de levensomstandigheden ontluisterend.’

Overal waar Luk Alloo komt, vertellen de Belgische gevangenen hun beklijvende verhaal en praten ze vrijuit over hun delicten en gevangenisstraf. Binnen de gevangenismuren komt steeds één uitdrukkelijke vraag van de Belgische gedetineerden: wanneer kom ik vrij?

In de eerste aflevering bezoekt Luk twee Belgen in de San Pedro gevangenis in La Paz, Bolivia. Benjamin en Philippe zitten er opgesloten voor drugsfeiten. Meer dan 2.000 gedetineerden zitten er in deze gevangenis en er heerst een echte chaos. Aan de ingang staan wel cipiers maar binnen de gevangenismuren regelen de gevangenen alles zelf. Vrouwen en kinderen verblijven er samen met hun gedetineerde man of vader. Er zijn gevangenenwinkeltjes en restaurants en: alles is er te koop.

‘Er heerst in deze gevangenis een echte struggle for life en survival of the fittest. De Belgen Philippe en Benjamin zijn volledig op zichzelf aangewezen om in deze hallucinante omstandigheden te overleven’, zo zegt Luk Alloo.

‘Alloo in de Buitenlandse Gevangenis’, vanaf donderdag 12 februari om 21.15 uur op VTM.

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close