TelevisieVoorjaar 2018

Dit zijn de kandidaten voor het derde seizoen van Blind Getrouwd

3 Koppels op 7. Daarmee doet Blind Getrouwd het uiterst goed en bewijst het programma dat de wetenschap wel degelijk een handje kan helpen in de zoektocht naar een geschikte partner.

Stijn en Nuria werden in het eerste seizoen de lievelingen van Vlaanderen door hun ontluikende liefde, en ook vorig jaar werd massaal van aan de zijlijn gesupporterd voor de deelnemers, waaronder Veerle en Nick en Evelien en Nicolas, nog steeds 2 dolgelukkige koppels.

Overtuigd door de sérieux van het programma en van de experten die zich toeleggen op het zoeken naar een juiste match, schreven maar liefst 3600 mensen zich in voor het derde seizoen, dat op maandag 29 januari om 20.35 van start gaat. Maar 3600 kandidaten, dat betekent: zeer veel screeningswerk, en nog meer mogelijke matching-combinaties. Het was dus hoog tijd om het team te versterken met een vijfde expert. Seksuoloog en antropoloog Wim Slabbinck doet zijn intrede, naast Gert Martin Hald, Margo Van Landeghem, Alexander Witpas en Sybille Vanweehaeghe. De experten stortten zich op de profielen van de singles, en stelden voor de eerste keer in de Vlaamse geschiedenis van Blind Getrouwd 5 koppels samen.

De Vrouwelijke kandidaten

[nlog_row] [nlog_column]
Marjolein - © MEDIALAAN
Marjolein – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [nlog_column]
Wendy - © MEDIALAAN
Wendy – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [/nlog_row] [nlog_row] [nlog_column]
Lieve - © MEDIALAAN
Lieve – © MEDIALAAN
[/nlog_column]

 

[nlog_column]
Esther - © MEDIALAAN
Esther – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [/nlog_row] [nlog_row] [nlog_column]
Frie - © MEDIALAAN
Frie – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [/nlog_row]
Marjolein

“Ik ben nu op zoek naar een relatie die veel meer rust en stabiliteit biedt, terwijl het voordien veel meer om plezier ging, meer ‘we zullen wel zien’”.

 • 36 jaar
 • Life coach uit Antwerpen
 • Is spontaan, goedlachs en houdt van urenlang praten
Wendy

“Het is wel angstaanjagend om te trouwen met iemand die je niet kent, maar ik hoop dat dat ook gewoon plezant kan worden en dat we ons amuseren samen. Dat mijn toekomstige iemand is die ook gewoon kan genieten van heel dit avontuur.”

 • 30 jaar
 • Stewardess uit Antwerpen
 • Een gevoelsmens en bezige bij met veel hobby’s zoals fitness, bodypump en sinds kort ook schilderen
Lieve

“Ik ben er niet 90 maar 100% van overtuigd dat daar een goede jongen zal staan in het stadhuis.”

 • 28 jaar
 • Maatschappelijk werkster uit Brugge
 • Is lief, vrolijk, dol op naaien en reizen is haar ding
Esther

“Ik heb tijd nodig om naar iemand toe te groeien, dus laat dit vijf weken durende experiment een grote uitdaging zijn voor mij. Ik ben zeer nieuwsgierig wat dat gaat geven!”

 • 31 jaar
 • Jobbemiddelaar uit Mechelen
 • Is rationeel, behulpzaam, humoristisch, recht voor de raap en een familiemens in hart en nieren
Frie

“Het beste dat me kan overkomen is dat de experten voor mij een man in petto hebben met wie ik super goed overeen kom, met wie ik een heel goede relatie kan opbouwen en met wie ik getrouwd blijf voor de rest van mijn leven.”

 • 29 jaar
 • Applicatie Specialist IT uit Boom
 • Bezige bij met 1001 hobby’s, houdt van het goede leven en is familie-minded

De Mannelijke kandidaten

[nlog_row] [nlog_column]
Mike - © MEDIALAAN
Mike – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [nlog_column]
Aljosja - © MEDIALAAN
Aljosja – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [/nlog_row] [nlog_row] [nlog_column]
Damiano - © MEDIALAAN
Damiano – © MEDIALAAN
[/nlog_column]

 

[nlog_column]
Toon - © MEDIALAAN
Toon – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [/nlog_row] [nlog_row] [nlog_column]
Tim - © MEDIALAAN
Tim – © MEDIALAAN
[/nlog_column] [/nlog_row]
Mike

“Ik ben op het punt gekomen dat ik erg graag een relatie wil en ik geloof er heilig in dat een goede relatie een meerwaarde is in je leven. Iemand hebben die jou graag ziet en die er altijd is voor jou, en omgekeerd… dat is het mooiste wat er is, toch?”

 • 39 jaar
 • Project manager uit Evergem
 • Is sportief, optimistisch, houdt van grote uitdagingen en heeft al één grote liefde, de fiets
Aljosja

“Ik vind het heel moeilijk om iemand tegen te komen die echt goed bij mij past en daar zoek ik wel naar. Ik ga geen relatie beginnen met iemand die maar half bij mij past, dus ik hoop dat de experten goed gekozen hebben want ik ben niet makkelijk als het op partnerkeuze aan komt.”

 • 29 jaar
 • Ambtenaar uit Gent
 • Heeft gevoel voor humor, is sportief, quizt graag
Damiano

“De eerste indruk die mensen van me hebben komt helemaal niet overeen met hoe ik ben en dat is een pijnpunt. Mensen denken vaak ‘Dat is een player, die heeft weinig inhoud, dat zal wel iemand zijn die elk weekend weggaat en iemand mee naar huis neemt.’ Ik moet me precies altijd bewijzen en daar heb ik het soms wel moeilijk mee, want dat houdt me tegen om mensen te leren kennen.”

 • 38 jaar
 • Leraar en personal trainer uit Huldenberg
 • Is open, humoristisch, zeer sportief, gevoelig en empathisch
Toon

“Ik ben een rationeel iemand, daarom was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en geloof ik ook wel dat je ‘gelinkt’ kan worden aan elkaar.”

 • 30 jaar
 • Zelfstandig bankagent
 • Open, humoristische zachte pit in een harde bolster
Tim

“Normaal word je verliefd op iemand in plaats van rationeel te werk te gaan, maar dit experiment werkt andersom. Hier zou al een basis moeten zijn dus ik ben benieuwd of dat effectief zo is, en ook of er daarna gevoelens zullen volgen.

 • 30 jaar
 • Zelfstandig verzekeringsagent uit Hofstade (Zemst)
 • Is positief ingesteld, speelt American football, houdt ervan om jeugdactiviteiten te coördineren en is dol op gezelschapsspelletjes

Nog meer inzage in het matching proces: De 75%-grens

Trouwen met iemand die je niet kent, om na vijf weken te beslissen of je getrouwd wil blijven of niet: het deed veel stof opwaaien, wereldwijd én in Vlaanderen. Hoe bepalen de experten immers of bepaalde deelnemers een goede match zouden vormen? Het creëerde heel wat nieuwsgierigheid bij de kijker.

Het matching proces van A tot Z volledig uit de doeken doen, is onmogelijk. Daarvoor zijn de testen van de Deense professor Gert Martin Hald, die de prematching doet, té uitgebreid en ook confidentieel. Toch geeft het derde seizoen van Blind Getrouwd de kijker dit jaar nog meer inkijk in hoe de matchmaking gebeurt.

Blind Getrouwd - © MEDIALAAN
Blind Getrouwd – © MEDIALAAN

Gert Martin Hald is als eerste aan zet in het proces. Hij ziet geen enkele deelnemer in real life, maar kijkt enkel naar zijn testresultaten. Hald heeft immers op basis van verschillende vragenlijsten over diverse onderwerpen en domeinen een formule opgesteld waardoor àlle mogelijke combinaties een score krijgen in de vorm van een percentage. Het minimum dat hij hanteert om de sterkste potentiële koppels te selecteren is 75%. Dat percentage is niét zaligmakend en is enkel een startpunt voor de andere vier experten om verder in de diepte te gaan. Zij peilen de deelnemers op basis van persoonlijke gesprekken en thuisbezoeken, elk gefocust op hun eigen domein. En daarna gaan ze alle vijf samen rond de tafel zitten om alle informatie te bespreken en de koppels te selecteren waarvan ze allen het gevoel hebben dat zij een goede match zouden kunnen vormen.

“Blijven we getrouwd of niet?” 5 weken na hun eerste ontmoeting hakken de koppels de knoop door

Dat Blind Getrouwd een rollercoaster is van emoties, is een understatement. Nog voor man en vrouw mekaar in het echt te zien krijgen, gieren de zenuwen al door hun lijf “want dit is een zot experiment dat mijn leven zou kunnen veranderen”. En na al die maanden vol spanning, is het dan eindelijk zover: dan zien ze hun toekomstige man of vrouw in het stad- of gemeentehuis, amper enkele minuten voor hun jawoord. Vanaf dan begint het pas écht. Hun huwelijksfeest, hun eerste nacht samen, de huwelijksreis, om meteen bij terugkeer te gaan samenwonen. Dit sociaal experiment volgt de koppels in de eerste weken na hun jawoord. Grijpen ze de kans om de liefde te laten groeien en leven ze nog lang en gelukkig? Vijf weken na hun eerste ontmoeting hakken de koppels de knoop door.

Het Expertenteam

Gert Martin Hald
Blind Getrouwd - © MEDIALAAN
Blind Getrouwd – © MEDIALAAN

“Bij de matchmaking brengen we elk andere informatie en kennis mee. Ik bekijk welke deelnemers mathematisch het best bij elkaar passen, wie is op papier een veelbelovende match? De andere experten geven die percentages een gezicht, toetsen de cijfers af op de persoon die voor hen zit. Elk van hen met een hart en ziel, mensen van vlees en bloed, gewapend met ervaringen uit het verleden en specifieke noden en wensen. Al deze informatie leggen we op tafel tijdens de matchmaking en uiteindelijk komen we zo tot de sterkste matches.”

De Deense professor Gert Martin Hald is opleidingshoofd aan de universiteit van Kopenhagen. Daarnaast is hij klinisch psycholoog en een specialist in klinische seksuologie. Wereldwijd verschenen heel wat wetenschappelijke publicaties van hem.

Hald – ook al expert in de Deense versie van Blind Getrouwd – ontwikkelde zijn eigen methode om de duurzaamheid van relaties te voorspellen. Hij heeft als enige expert geen persoonlijk contact met de deelnemers aan het experiment, maar onderwerpt hen aan een grondig kwantitatief onderzoek op basis van vragenlijsten en tests. Met zijn tests onderzoekt hij de intelligentie van de deelnemers, persoonlijkheid, seksualiteit, interesses, normen en waarden, visie op het leven, communicatie, aantrekkelijkheid en deal breakers. Met die eerste resultaten gaat Gert Martin aan de slag om een prematch uit te voeren. Zo bepaalt hij in eerste instantie of binnen de poule van de meer dan 3600 singles op papier een sterke match gevonden kan worden voor een bepaalde persoon. Is dat het geval, gaat die persoon verder naar de volgende screeningsrondes van de andere vier experten.

Wim Slabbinck
Blind Getrouwd - © MEDIALAAN
Blind Getrouwd – © MEDIALAAN

“We zien ons als rationele mensen, maar toch kiezen we onze partners vanuit onze buik. In dit programma draaien we die volgorde om. Dat is wat Blind Getrouwd zo interessant maakt.”

Klinisch seksuoloog en antropoloog Wim Slabbinck vond op zijn veertiende het boek ‘Human Sexual Response’ in de boekenkast van zijn vader. Enkele slapeloze nachten later wist hij het: ooit zou hij seksuoloog worden. In zijn praktijk ontmoet Wim mensen die in de knoop liggen met hun seksualiteit, wat samenvloeide tot zijn goed onthaalde debuut ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’ (2016).

Slabbinck zal zich focussen op de relatiegeschiedenis van de deelnemers, de partnerkeuze en partnervoorkeur: naar welke partner zijn mensen op zoek, welke kwaliteiten vinden ze belangrijk, en wat werkte in het verleden voor hen? Wat niet?

Margo Van Landeghem
Blind Getrouwd - © MEDIALAAN
Blind Getrouwd – © MEDIALAAN

“Liefde laat zich niet dwingen maar we kunnen wél een handje helpen. Blind Getrouwd gaat vooral over vertrouwen: vertrouwen in de experten maar ook vertrouwen in de kracht van elk van de 5 koppels om de liefde te vinden.”

Margo Van Landeghem behaalde eerst haar master in de klinische psychologie en volgde daarna een jarenlange psychotherapie opleiding relatie- en gezinstherapie. Naast haar werk als psychotherapeut in een psychiatrische instelling, heeft ze haar eigen praktijk waar ze zich vooral focust op relatietherapie.

Margo gebruikt ook een aantal wetenschappelijke tests maar daar blijft het niet bij. Ze bespreekt de resultaten van deze tests met de singles en daarnaast heeft ze een uitgebreid screeningsinterview met de deelnemers. Onderwerpen: relatiegeschiedenis, persoonlijkheid, hechtingsstijl en gezin van herkomst.

Alexander Witpas
Blind Getrouwd - © MEDIALAAN
Blind Getrouwd – © MEDIALAAN

“Blind getrouwd gaat over het creëren van een basis voor een duurzaam huwelijk. Heel wat mensen hebben voor zichzelf een lijstje van wat ze allemaal willen krijgen van een partner. Maar minstens even belangrijk is de vraag: wat willen ze zelf geven?”

Alexander Witpas is master in de criminologie en seksuologie. Hij volgde opleidingen in rationeelemotieve therapie en oplossingsgerichte psychotherapie. Hij heeft al 16 jaar zijn eigen praktijk in Antwerpen waar hij mensen helpt met problemen op relationeel en seksueel gebied. Alexander is ook voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie.

Ook Alexander ontmoet elke single voor een gesprek en legt de focus op intimiteit en seksualiteit.

Sybille Vanweehaeghe
Blind Getrouwd - © MEDIALAAN
Blind Getrouwd – © MEDIALAAN

“Een deelnemer screenen en voorbereiden op een goede match, onderzoeken of men klaar is voor een bijzonder serieuze ‘Ja’ om te huwen is geen sinecure, evenmin een wiskundige optelsom. Bij een huisbezoek benader ik de mens holistisch, in zijn of haar volle ‘zijn’. Hoe leven ze en welke dromen of ambities koesteren ze en willen ze in realiteit omzetten? Door zijn of haar bewegen in de eigen habitat zie je een persoonlijkheid in al z’n facetten, en kan je detecteren of het beeld dat de persoon van zichzelf schetst, klopt.”

Sybille Vanweehaeghe tot slot is master in de seksuologie en moraalwetenschappen, is singlescoach en seks- en relatietherapeute. Ze geeft les als moraalwetenschapper en als seksuologe o.a. aan de voortgezette opleiding seksuologie van de Universiteit van Gent. Daarnaast heeft ze sedert 2000 een privépraktijk waar ze singles coacht en koppels met relatieproblemen helpt.

Sybille dompelt zich volledig onder in de leefwereld van elke single om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van wie de vrijgezel nu eigenlijk is. Dit doet ze door bij iedereen op bezoek te gaan en een lang gesprek te voeren. De focus ligt bij Sybille vooral op levensstijl, toekomstverwachtingen en normen en waarden.

Blind Getrouwd, vanaf maandag 29 januari 2018 om 20.35 uur bij VTM.

Toon meer

Dean Van Gucht

Hoofdredacteur

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie