Quantcast
Televisie

Het gevaar van skiën buiten de piste is één van de onderwerpen uit ‘Telefacts’

Het gevaar van skiën buiten de piste

Elf doden – waaronder één Belg – in Zwitserland, vijf in Frankrijk. Michaël Schumacher, die nog steeds voor zijn leven vecht na zijn ski-ongeval twee weken geleden. Het wintersportseizoen is pas begonnen, maar de dodentol is nu al hoog. Telefacts trok naar de bergen, op zoek naar antwoorden.

Bram en Tim zijn ‘freeriders’: waaghalzen eigenlijk, die constant hun limieten verleggen. Ze blijven weg van de pistes en zoeken hun kick in de diepe sneeuw. De bergen zijn hun tweede thuis, ze blijven er de hele winter en klussen er op verschillende manieren bij om hun passie te kunnen betalen. Wat de ervaren skiërs doen lijkt gevaarlijk, maar het is berekend. Al beseffen ze dat ze hoog spel spelen: “We weten maar al te goed dat we met ons leven spelen. Mijn grootste voorbeelden in deze sport kunnen het intussen niet meer navertellen. Maar als ik straks tegen een rots vlieg, zal ik gelukkig gestorven zijn”, zegt Bram.

Dat freeriden risico’s inhoudt weet ook Dominique. Hij kwam vijf jaar geleden in een lawine terecht, pas na zeven minuten kon zijn vriendin hem bevrijden. Dominique kroop door het oog van de naald, maar bleef sindsdien wel snowboarden. “Maar ik ben voorzichtiger”, geeft hij toe.

Wat zijn de risico’s van skiën buiten de piste? En hoe beschermen Vlaamse waaghalzen zich tegen het gevaar van lawines?

Online daten: voorbij het taboe

 

Een partner zoeken via het internet: een paar jaar geleden was het nog taboe, nu lijkt het de normaalste zaak van de wereld geworden. Honderdduizenden Vlamingen zijn ondertussen lid van één of meerdere dating-sites, en hopen online de liefde van hun leven te vinden.

Zo lijkt het internet tegenwoordig het meest romantische café van het land, waar steeds meer mensen op zoek gaan naar de ware. En steeds meer mensen vinden die daar ook. Zo waren Joeri en Mirella vroege online-daters. Zeven jaar geleden leerden ze elkaar kennen via een website. “Ik was al verliefd voor ik hem voor het eerst zag”, zegt Mirella. “De eerste échte date was ontzettend spannend”, reageert hij. “Ik wist niet eens of ze écht blond haar zou hebben. Het was alsof ik een cadeautje mocht openmaken”. Intussen hebben ze twee kinderen en is nummer drie op komst.

Voor mensen die uit een relatie komen is het internet vaak de enige mogelijkheid om opnieuw verliefd te worden. “Toen ik weer vrijgezel werd hadden al mijn vrienden een relatie”, zegt Kurt die Nadine leerde kennen via een website. “Dan wordt het moeilijk om in je eentje een café binnen te stappen. Het is dan gemakkelijker om in de geborgenheid van de huiskamer nieuwe contacten te leggen.” Ook bij de jeugd is online daten doodnormaal geworden en zijn flirt-apps zoals Tinder een echte hype. “Het is een leuke manier om iemand te leren kennen. Als je iemand niet leuk vindt, dan klik je hem gewoon weg”, zegt Sofie.

Wat zijn de risico’s van skiën buiten de piste? En zit de liefde van je leven écht in je computerscherm? Telefacts geeft morgen, dinsdag 14 januari 2014 om 21.50, het antwoord op uw vragen omtrent deze twee actuele thema’s.

Het gevaar van skiën buiten de piste
Online daten: voorbij het taboe
Dinsdag 14 januari 2014 in Telefacts om 21.50 bij VTM

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close