Genkse politie laat zich schaduwen in Helden van Hier: Op Interventie

 Genkse politie laat zich schaduwen in Helden van Hier: Op Interventie

© MEDIALAAN

Vanaf woensdag 5 september 2018 volgt Helden van Hier in het zog van één van de spannendste beroepen ter wereld: dat van de interventiepolitie. In de nieuwe reeks Helden van Hier: Op Interventie laat de Genkse interventiepolitie zone CARMA zich 8 maanden lang schaduwen. De camera’s volgen de meer dan 300 politiemannen en -vrouwen die elke dag hun eigen veiligheid op het spel zetten voor die van de burgers.

Politiezone CARMA bestrijdt dag en nacht kleine en grote criminaliteit in 9 Limburgse steden en gemeenten. De ploegen staan er paraat voor de veiligheid van 176.000 inwoners in de regio rond Genk. Helden van Hier: Op Interventie toont het werk van de interventiepolitie zoals het echt is. Een achtervolging, verhoor na een inbraak of inval met getrokken wapens in een enorme wietplantage: Helden van Hier is er altijd bij. Waar de camera omwille van veiligheidsredenen moet stoppen, gaan de bodycams van de agenten verder. Nóg dichter bij de actie.

De agenten rukken uit wanneer er een gewapende man gesignaleerd wordt in een Genks bankfiliaal. “Op dat moment gaan er verschillende dingen door je hoofd”, vertelt inspecteur Jan. “We leven in tijden waarin er gekke dingen gebeuren. Zo’n situaties zijn niet normaal.” Inspecteur Rudi van de motorbrigade begeleidt samen met de douane een controleactie. Daarbij wordt een man tegengehouden met een openstaande boete van maar liefst 29.000 euro. “Ik werk hard om de boetes te betalen”, klinkt het.

Inspecteur Claudio wordt opgeroepen omdat de eigenaar van een winkel een dief op heterdaad heeft betrapt. Wanneer het slachtoffer een week later dezelfde dief over de vloer krijgt, laaien de gemoederen op. “Wij zijn een klankbord voor de mensen”, getuigt inspecteur Thijs. “En als ze gefrustreerd zijn, gaan ze tegen ons roepen. Maar liever dat dan tegen derden. Wij blijven in alle omstandigheden rustig. Tegen ons kunnen ze hun emoties tot op een bepaalde hoogte ventileren.

Tijdens een antidrugsactie in een woonwijk is de spanning te snijden. De politie opent de jacht op een dealer die rond het speelpleintje actief is. “We verspreiden verschillende ploegen over het terrein om de dealer en afnemer op heterdaad te betrappen”, licht inspecteur Patrick toe. De verdachten zijn echter uit op een kat- en muisspel. “Je voelt dat niet alleen wij in de gaten houden, maar dat ook wij in de gaten worden gehouden…

Helden van Hier: Op Interventie, elke woensdag om 20u35 bij VTM.

Dean Van Gucht

Oprichter en hoofdredacteur bij MUDOO.

Lees meer