Quantcast
Televisie

Freek Braeckman wordt nieuwe co-presentator Groot Dictee

Freek Braeckman wordt naast Philip Freriks de nieuwe presentator van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij volgt Martine Tanghe op, die Het Groot Dictee sinds 2005 mee presenteerde.

Freek Braeckman deed in 2011 zelf als prominente Vlaming mee aan Het Groot Dictee en eindigde toen op een gedeelde eerste plaats met vier fouten. Het Groot Dictee vindt dit jaar plaats op zaterdag 19 december en wordt geschreven door de Vlaamse auteur Lieve Joris.

“De Zuid-Koreanen krijgen een betaalde feestdag om hun alfabet, Hangul, te vieren. Ik beschouw het Groot Dictee der Nederlandse Taal als onze tegenhanger daarvan. Zo’n monument mogen presenteren, dat doet je toch wel even in de arm knijpen.” Freek Braeckman

Vernieuwing

Naast de nieuwe presentator zijn er dit jaar nog enkele andere vernieuwingen. Zo zal het wedstrijdelement tussen Nederland en Vlaanderen meer uitgespeeld worden. Er komt een Nederlands en een Belgisch vak, waarin prominenten en krantenlezers uit elk land bij elkaar zitten. Een échte Holland-België van de spelling dus.

Verder is er een wildcard voor de winnaar van Het Groot Dictee onder studenten Nederlands in enkele Oost-Europese landen, waar het dictee zeer populair is.

Traditie

Wat niet verandert, zijn de statige ambiance van De Eerste Kamer in Den Haag en de presentatie door Philip Freriks, die Het Groot Dictee destijds naar Frans voorbeeld introduceerde in de Lage Landen.

Daarnaast blijft er een centrale rol weggelegd voor een prominente schrijver, die de dicteetekst opstelt, hem één keer voorleest bij het begin van Het Groot Dictee, en in de jury zit. Dit jaar is de auteur van het dictee Lieve Joris, vooral bekend van haar reisverhalen.

Freek Braeckman

Freek Braeckman werd in 1979 geboren in Gent. Hij studeerde Germaanse Talen en Journalistiek. In 2006 ging hij aan de slag bij de nieuwsdienst van de VRT. Een jaar later werd hij een van de vaste nieuwslezers van Het Journaal. In 2009 won hij De Slimste Mens Ter Wereld. In 2011 nam hij als prominente Vlaming deel aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij eindigde toen op een gedeelde eerste plaats met vier fouten: de beste prestatie ooit bij de prominenten. Van oktober 2012 tot het voorjaar van 2015 was Freek Braeckman samen met Tomas De Soete de gastheer van de talkshow Café Corsari. Momenteel werkt hij aan een concept voor een programma over allerlei aspecten van het menselijke gedrag. Voordat Freek Braeckman bij de VRT aan de slag ging, was hij een bekende schermer. Hij werd 25 keer Belgisch kampioen en won in 2000 het wereldbekertornooi in Shiraz (Iran).

“De Zuid-Koreanen krijgen een betaalde feestdag om hun alfabet, Hangul, te vieren. Ik beschouw het Groot Dictee der Nederlandse Taal als onze tegenhanger daarvan. Zo’n monument mogen presenteren, een evenement dat ik al met kramp in de vingers voor de buis volgde toen ik nog op school zat, dat doet je toch wel even in de arm knijpen. Eerst dacht ik dat de ceremonie leiden een pak comfortabeler zou zijn dan eraan deelnemen zoals in 2011. Tot ik me realiseerde dat ik aan de zijde van Philip Freriks, op de plaats van Martine Tanghe kom te staan. Twee kanjers waarvoor ik ontzettend veel bewondering koester. Het wordt dus alsnog een soort eerste schooldag, in december in de Eerste Kamer. Maar wel eentje om ontzettend naar uit te kijken.” Freek Braeckman

Toon meer

Gerelateerde Artikelen

Close