Televisie

Eerste solovlucht op F-16 loopt bijna mis

Op je eerste solovlucht met de F-16 al meteen een WARN alarm krijgen op je controlepaneel. Je zou van minder in je broek doen. Maar de 27-jarige Chipo blijkt het hoofd koel te houden.

Dinsdag is in aflevering 2 te zien hoe deze nieuweling op de F-16 zijn machtig toestel opnieuw onder controle probeert te krijgen. Net omdat het zijn eerste solovlucht was, waren die dag voor de opname van de reeks F-16 speciale kleine camera’s geïnstalleerd in Chipo’s cockpit. De ‘home movie’ wordt dus een echte thriller als plots midden de vlucht een alarm afgaat. Chipo krijgt gelukkig zijn motor weer in orde, en wordt na zijn landing getrakteerd op drank én op een nat pak. Naar goede traditie wordt hij op de tarmac natgespoten. Velen zijn geroepen om F-16 piloot te worden, toch raken maar weinig piloten door de keiharde selectie. Ook Chipo heeft er jaren aan gewerkt. Chipo: “Toen ik vijf was, ging ik al naar airshows. Ik wilde altijd gevechtspiloot worden. Vandaag komt mijn jongensdroom uit.”

F-16 - © MEDIALAAN
F-16 – © MEDIALAAN

Die air shows blijven belangrijk voor de Belgische luchtmacht. F-16 volgt ook Gizmo, één van de beste internationale demopiloten. Hij vliegt op een airshow in Italië, waar hij met zijn ‘bak’ op een honderdtal meter hoogte aan meer dan 300.000 toeschouwers toont wat een F-16 allemaal aankan. Op de grond wordt hij gecoacht door Shell. Gizmo: “Toestemming hebben om laag bij de grond te vliegen is iets speciaal, het is iets dat we niet dagelijks mogen.” Zo’n airshow vraagt nog meer concentratie van F-16 piloten dan normaal.

In Jordanië, waar Belgische mannen en vrouwen strijd leveren tegen IS in Irak en Syrië, is maar één man herkenbaar in beeld: ‘Padre’. Een man die ver van de oorlog staat, maar zeer belangrijk is voor het korps. Deze priester is steun en toeverlaat van vele piloten en andere medewerkers. De meesten onder hen kent hij al jaren. En bij hem kunnen ze met vragen over hun missie in oorlogsgebied terecht. Padre: “Er is een groot verschil tussen hetgeen je in de films ziet en in de realiteit. De oorlog doet iets met een mens.”

F-16, dinsdag 27 maart 2018 om 21h40 bij VTM.

Toon meer

Dean Van Gucht

Hoofdredacteur

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie