Quantcast
Film

Dit zijn de winnaars van de 10e Ensors

Gisterenavond werden de Ensors voor de tiende keer uitgereikt op het Filmfestival van Oostende. Dit zijn de winnaars:

Girl is de beste leerling van de klas

Girl, de film van Lukas Dhont, was genomineerd voor 9 Ensors en verzilverde ook 8 van deze 9 nominaties: die van beste film, beste regie van een film en beste scenario voor een film. Het scenario van Girl schreef Dhont samen met Angelo Tijssens. Victor Polster kreeg de Ensor voor de beste acteur in een film voor zijn uitzonderlijk knap staaltje acteerwerk in Girl.

Daarnaast was Girl ook goed voor een aantal Ensors achter de camera’s. Zo won de film ook de Ensor voor beste Director of Photography voor een film, verzorgd door Frank van den Eeden, beste muziek (Valentin Hadjadj) en beste montage (Alain Dessauvage) en beste production design van een film (Michelle Beeckman, Catherine Van Bree en Philippe Bertin).

Sterke Vlaamse films in 2019

Ook Niet Schieten van Stijn Coninx was goed voor 2 Ensors, die voor beste box office en de prijs van de Telenet-kijker. Ruth Beeckmans won de Ensor voor de beste actrice in een film voor haar werk in Trio.

Daarnaast wonnen de volgende films ook een Ensor:

  • Ademloos (beste documentaire film)
  • Ce Magnifique Gâteau (beste animatiefilm)
  • Binti (beste jeugdfilm)
  • Provence (beste kortfilm)
  • Nos Batailles (beste coproductie)

De Dag grootste winnaar op televisie

De Dag, de prestigieuze televisiereeks van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, was goed voor 3 Ensors: die voor beste TV-serie, die voor beste scenario van een TV-serie en die voor de beste regie van een TV-serie, verzorgd door Gilles Coulier en Dries Vos.

Nostalgie scoort

Dat VTM een goede zet heeft gedaan door in het voorjaar meer in te zetten op nostalgie naar aanleiding van hun 30-jarig bestaan is gisteren nog maar eens gebleken: Studio Tarara was goed voor 2 Ensors: Peter Van den Begin werd gekroond tot de beste acteur in een TV-serie en Janne Desmet is de beste actrice in een TV-serie.

Tot slot haalde Canvas de Ensor voor beste TV-documentaire binnen met Kinderen van de Kolonie en won Hans Herbots de Albert Bert-prijs voor internationale doorbraak.

Tags
Toon meer

Jordi Hemelaer

Acteur, comedian en recensent bij MUDOO.

Gerelateerde Artikelen

Close