Televisie

Aflevering 8 van Topdokters volgt digestief oncoloog professor Eric Van Cutsem (UZ Leuven)

In de voorlaatste aflevering van Topdokters maken we kennis met professor Van Cutsem, digestief oncoloog in UZ Leuven en een wereldautoriteit in maag-darm, lever – en pancreaskankers. In Vlaanderen stond hij mee aan de wieg van de darmscreenings en het preventief stoelgangonderzoek voor 55 plussers.

Een man met pancreaskanker komt op consultatie. Hij is geen onbekende voor professor Van Cutsem. Jaren geleden behandelde professor Van Cutsem een boeddhistische monnik. Als blijk van dank regelde de patiënt, die voorzitter is van de boeddhistische unie in België, een ontmoeting met de Dalai Lama. De balans tussen geloof en wetenschap wordt hier ter discussie gebracht.

‘Het feit dat het over stoelgang gaat, was vroeger zeker een drempel voor een aantal patiënten. Dat is er nu wat uit.’Professor Eric Van Cutsem

Professor T’Sjoen ziet een vrouw met acromegalie, een zeer zeldzame aandoening, waarbij teveel groeihormoon aangemaakt wordt en alle uiteinden van haar lichaam groter worden.

En professor Nijs krijgt een bakker op bezoek die jaren geleden zijn vingers kwijtraakte door een ongeval met een broodmachine. Professor Nijs kon zijn wijsvinger redden, maar deze zit de man nu in de weg.

Topdokters, elke dinsdag om 20u35 op VIER.

Toon meer

Dean Van Gucht

Hoofdredacteur

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie