Najaar 2017

Allah in Europa – Jan Leyers op zoek naar het gezicht van de islam in Europa

In De weg naar Mekka onderzocht Jan Leyers de ziel en de diverse gedaantes van de islam in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Tien jaar later gaat hij in de achtdelige reeks Allah in Europa op zoek naar het gezicht van de islam in Europa, van de Balkan tot Groot-Brittannië, en van Zweden tot Frankrijk.

In de loop van het najaar verschijnt ook het boek Allah in Europa, waarin Jan Leyers zijn zoektocht naar de islam in Europa beschrijft.

“Vandaag, tien jaar na mijn reis naar Mekka, is de vraag niet langer of de islam en de Europese waarden verenigbaar zijn, maar wel hoe zo’n vereniging er zal uitzien.” – Jan Leyers

Op zoek naar antwoorden

Hoe kijken Europese moslims naar de toekomst? Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam, en is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het wantrouwen van de Europeanen tegenover de islam te overwinnen?

Jan Leyers gaat op zoek naar antwoorden. Hij trekt naar Sarajevo, Boedapest, Wenen, Hamburg, Parijs, Londen, Kopenhagen en Malmö, om te eindigen in eigen land. Jan luistert er naar de stem van kenners en de stem van de straat. Hij praat met gelovige mannen en vrouwen, met ex-gelovigen en nieuwe bekeerlingen. Wat is hun hoop en wat zijn hun bezorgdheden? Jan Leyers zoekt het uit en doet dat in zijn ondertussen bekende eigen stijl: genuanceerd en respectvol, maar zonder de controverse te schuwen.

Vanaf maandag 11 september om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be
Op vrtnu.be kan je bovendien de hele reeks De Weg naar Mekka herbekijken, vanaf 17 augustus.
Allah in Europa is een productie van Warner Bros ITVP België voor Canvas.

Toon meer

Dean Van Gucht

Hoofdredacteur

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie